BSO “Zon-licht” | Astrid Struijcken

Zon-licht doet ons groeien ……
Met een groepje van ongeveer 4 kinderen in de leeftijd van 4-12 gaan we op onderzoek uit in de natuur. De thuisbasis is ons huis in Zonnemaire, waar we de dag starten, bedenken wat we die dag gaan doen en bij (heel) slecht weer kunnen knutselen, bakken, koken, spelen, lezen, voor de tuin zorgen, yoga doen, puzzelen, een spelletje doen etc.
Maar juist de prachtige omgeving van ons eiland nodigt ons uit om op ontdekkingsreis te gaan in de natuur, het samen buiten zijn in de natuur staat dan ook voorop!
In de natuur leren de kinderen het meest, door zelf op onderzoek uit te gaan, zelf te ontdekken. Ik zie het kind dan ook als een capabel, competent en betrouwbaar persoon, als volwassene wil ik ze alleen ondersteunen , maar ik laat ze zelf ontwikkelen, op hun manier, op hun tijd, en met hun eigen interesses.

Wat ik ook erg belangrijk vind is het gevoel van een gemeenschap om het kind heen; zijn familie, de andere kinderen van de BSO, de leiding, en daarnaast de bredere sociale wereld ( denk aan de mensen in het dorp, kunstenaars, de molenaar, de kwekerij etc). De focus is zoveel mogelijk op samen werken en onderzoeken. Daarnaast echt luisteren en kijken naar het kind (dat kan in zo’n klein groepje) en geen verwachtingen te hebben van wat er zal komen. Er op vertrouwen dat het kind dat leert wat hij nodig heeft, in zijn eigen tempo en in zijn eigen volgorde, maar wel gedragen door de groep.

Daarnaast vind ik ook het kleinschalige, het gezellige en huiselijke belangrijk, zodat het kind zich ‘thuis’ en geborgen voelt. Zo hebben we besloten tussen de middag te koken ; in de ochtend kunnen we eventueel ingrediënten halen bij de kwekerij of uit de moestuin en in ons campertje kunnen we dan op een fijne locatie in de natuur gaan koken en eten. Daar leren de kinderen ontzettend veel van! En natuurlijk gaan we alle jaarfeesten uitgebreid vieren, veel lezen en bakken en als de kinderen ouder worden steeds meer inspelen op hun behoefte; wát wil het kind leren?

Het kan zo maar zijn dat we dan bijvoorbeeld eens een dag naar een museum gaan, of een dag gaan kijken bij een vliegveld, mee gaan helpen bij een smid? We zullen het zien, we gaan het avontuur tegemoet !!! Omdat BSO Zon-licht veel kinderen ontvangt die thuisonderwijs krijgen zijn we open van 8.00-17.00.